GR / EN
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ   |  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ   |  ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ   |   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ



Δευτερεύουσα Υπογονιμότητα

Αν και ήδη έχετε ένα παιδί, σας είναι δύσκολο να ξαναμείνετε έγκυος;
Το να μην μπορείτε να αποκτήσετε και άλλο παιδί είναι φαινόμενο πιο συνηθισμένο από το να έχετε πρόβλημα γονιμότητας. Περίπου 60% των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, αντιμετωπίζουν το θέμα της δευτερεύουσας υπογονιμότητας. Και όμως, η δευτερεύουσα υπογονιμότητα δεν αντιμετωπίζεται με τη σημασία που θα έπρεπε, σε σχέση με το πόσο στρεσογόνος μπορεί να αποδειχτεί. Είναι το ίδιο σοβαρή και δύσκολη κατάσταση για τους εμπλεκόμενους όσο και η υπογονιμότητα και, μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι είναι ακόμα χειρότερη από πλευράς άγχους και ψυχικής ταλαιπωρίας.

Το να έχετε ένα παιδί δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη και την επιθυμία να αποκτήσετε και άλλο. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο σε κάποιους που δεν έχουν κανένα παιδί, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα ζευγάρια με δευτερεύουσα υπογονιμότητα μπορεί να υποφέρουν νοιώθοντας την ίδια επιθυμία, λαχτάρα και αίσθηση ανικανοποίητου που έχουν τα ζευγάρια χωρίς κανένα παιδί. Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αντιμετωπίζουν και κοινωνική και ψυχολογική πίεση που τα ζευγάρια χωρίς παιδιά μπορεί να μην έχουν.

Η κοινωνία αντιμετωπίζει με καχυποψία τα ζευγάρια με δευτερεύουσα υπογονιμότητα. Θεωρούνται ότι είναι πολύ αφοσιωμένα στην καριέρα τους ή στην ευκολία τους στη ζωή, ότι απλώς θέλουν να αποφύγουν την οικονομική επιβάρυνση που σημαίνει η απόκτηση ενός νέου παιδιού ή φοβούνται ότι το νέο παιδί θα δυσκολέψει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Όμως τα ζευγάρια λένε ότι εάν φανερώσουν των πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν έχουν δεύτερο παιδί, ο κόσμος δεν τους αντιμετωπίζει με την κατανόηση και συμπάθεια που αντιμετωπίζει τα ζευγάρια χωρίς καθόλου παιδιά. Συνήθως τους κάνουν να νοιώθουν ότι είναι αχάριστοι απέναντι στο γεγονός ότι έχουν ήδη παιδί και ένοχοι που δεν τους φτάνει το ένα και θέλουν κι άλλο. Γι’ αυτό και συνήθως αποφεύγουν να λένε ο,τιδήποτε, από το να αντιμετωπίζονται υποτιμητικά.

Η αλήθεια είναι ότι εάν ο κοινωνικός σας περίγυρος, οι οικογένειες με τις οποίες συναναστρέφεστε, αρχίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, αυξάνεται η αίσθηση της αποξένωσης και της απόστασης από αυτές. Μια οικογένεια με ένα παιδί δεν είναι το ίδιο με μια οικογένεια με δύο ή περισσότερα.

Όσοι δεν έχουν κανένα παιδί έχουν την τάση να σας αντιμετωπίζουν ως εγωιστές και δεν μπορούν να καταλάβουν το πρόβλημά σας με κανένα τρόπο. Την ίδια αντιμετώπιση μπορεί να συναντήσετε ακόμα και από επαγγελματίες του χώρου που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση αυτή για εσάς και για την ψυχολογική σας ισορροπία και έτσι και αλλιώς δεν έχουν κάποιο ορισμένο τρόπο να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημά σας, παρά μόνο κάποιες γενικές οδηγίες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Επίσης υπάρχει πίεση και μέσα στα ίδια τα ζευγάρια. Τα λεφτά που ξοδεύονται για εξωσωματική γονιμοποίηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο ή για τις ανάγκες του παιδιού που ήδη έχετε. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσετε στο νέο παιδί σε βάρος αυτού που ήδη έχετε. Ένα μοναχοπαίδι, όταν μεγαλώσει, θα αρχίσει να σας πιέζει ρωτώντας σας γιατί δεν έχει κάποιο αδελφό ή αδελφή ενώ οι φίλοι του έχουν.

Εμείς αντιμετωπίζουμε τις περιπτώσεις με δευτερεύουσα υπογονιμότητα με απόλυτη κατανόηση. Δεν υποτιμούμε την αγωνία σας και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την εφαρμογή της Holistic Fertility® θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τη δυσκολία και να αποκτήσετε κι άλλο παιδί.