GR / EN
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ   |  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ   |  ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ   |   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ



ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Η ρεφλεξολογία είναι μια τεχνική πρόληψης και θεραπείας κατά την οποία εφαρμόζουμε απαλή πίεση σε αντανακλαστικά σημεία, κυρίως στα πόδια και στα χέρια, επιφέροντας βαθιά χαλάρωση και διεγείροντας την αυτοθεραπευτική δύναμη του οργανισμού.

Είναι μια απόλυτα ασφαλής, αφάρμακη, φυσική θεραπεία, η οποία μπορεί να ενισχύσει και να εναρμονίσει τις λειτουργίες του οργανισμού, να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προάγει την ψυχοσωματική υγεία.

Η ρεφλεξολογία έχει τις ρίζες της στους πιο αρχαίους πολιτισμούς: στον αιγυπτιακό, ινδικό, κινέζικο και ελληνικό. Ήδη από το 3.000 π.Χ. Υπάρχουν τεκμήρια σε τοιχογραφίες και τάφους με μάλαξη στα πέλματα. Το 2.000 π.Χ. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Χουανκτί γράφει για τη ρεφλεξολογία σε βιβλίο του. Ο Αριστοτέλης αναφέρει για τις ακούσιες και εκούσιες αντανακλαστικές κινήσεις. Ο Ασκληπιός θεωρούσε τη μάλαξη ως το σημαντικότερο τρόπο θεραπείας και ο Ιπποκράτης μίλησε για τη μετάδοση των ενεργειών από τα υγιή μέρη του σώματος στα ασθενέστερα. Στις μέρες μας είναι η πιο δημοφιλής θεραπευτική πρακτική στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η ρεφλεξολογία βασίζεται στην αρχή ότι τα όργανα, τα νεύρα, οι αδένες και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος είναι συνδεδεμένα με κάποια αντανακλαστικά σημεία στα χέρια και στα πόδια. Ερεθίζοντας τα αντανακλαστικά αυτά σημεία με πιέσεις, κυκλικές κινήσεις και άλλους απαλούς χειρισμούς, ο ρεφλεξολόγος «κουρδίζει» τις λειτουργίες του οργανισμού ώστε να μπορεί να επιτύχει θετική αντίδραση σε κάποια πάσχουσα περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα, δουλεύοντας στο αντανακλαστικό σημείο του κεφαλιού (που βρίσκεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού) μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την αυτοθεραπευτική δύναμη του οργανισμού για να ανακουφίσουμε από τον πονοκέφαλο.


Η ρεφλεξολογία δεν αποτελεί ιατρική πρακτική και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό μέσον. Δεν θεραπεύει, αλλά ενεργοποιεί την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Δεν έρχεται σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική, αλλά τη συμπληρώνει και βοηθά επικουρικά οποιαδήποτε άλλη αγωγή να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ζωνοθεραπεία
Η ζωνοθεραπεία είναι η βάση της ρεφλεξολογίας. Ο ρεφλεξολόγος ασκεί πίεση ή μαλάσσει συγκεκριμένες περιοχές των ποδιών και των χεριών τονώνοντας την κυκλοφορία και ενεργοποιώντας νευρικές συνάψεις με στόχο την αποκατάσταση της υγείας σε όλες τις ζώνες του σώματος.

Η ρεφλεξολογία βασίζεται στην αρχή της ζωνοθεραπείας. Σύμφωνα με αυτή, το σώμα μας χωρίζεται σε δέκα οριζόντιες ζώνες που δημιουργούν μια απλή αναλογία. Κάθε δάκτυλο εμπίπτει σε μια ζώνη και υπάρχουν πέντε ζώνες σε κάθε πόδι. Οι ζώνες χωρίζουν ολόκληρο το σώμα και μέσα σε αυτές, η ζωτική μας ενέργεια κυκλοφορεί προς τα πάνω και προς τα κάτω και διαμοιράζεται σε όλα τα όργανα. Αυτή η ζωτική ενέργεια θα πρέπει να ρέει ανεμπόδιστα, έτσι ώστε όλα τα όργανα, οι μύες, τα νεύρα, οι αδένες και η παροχή του αίματος να εργάζονται αρμονικά και ισορροπημένα ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή υγεία. Εάν δημιουργηθεί κάποιο μπλοκάρισμα σε αυτή την καλή ροή, θα υπάρξει κάποια αρνητική επίπτωση σε όργανο ή μέρος του σώματος αυτής της ζώνης.

Ο οργανισμός εκφράζει τα μπλοκαρίσματα αυτά άμεσα στα αντανακλαστικά σημεία (με τη μορφή μικρών όζων ή γρόμπων) πριν μάλιστα αυτά σωματοποιηθούν ως κλασσικά συμπτώματα νόσου. Ένας έμπειρος ρεφλεξολόγος «ψηλαφεί» στα αντανακλαστικά σημεία τέτοια μπλοκαρίσματα πριν αυτά εκδηλωθούν και εάν διαπιστώσει ευαισθησία σε κάποιο σημείο των ποδιών ή των χεριών, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη ζώνη.

Όταν, λοιπόν, ο ρεφλεξολόγος πιέζει αντανακλαστικά σημεία στο πόδι, αυτομάτως είναι σα να εργάζεσαι σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι μπορεί, αφενός, να δράσει άμεσα στο αντανακλαστικό σημείο για την αποκατάσταση του μπλοκαρίσματος και, αφετέρου, να προτρέψει έγκαιρα τον ασθενή για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρική αντιμετώπιση.